پرونده هسته ای ایران محکی برای مدیرکل جدید آژانس

به گزارش وبلاگ تبلت، مدیرکل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی در صدد توسعه روابط سازنده با ایران است.

پرونده هسته ای ایران محکی برای مدیرکل جدید آژانس

به گزارش ، رافائل گروسی روز دوشنبه رسما به عنوان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی معرفی گردید و در کنفرانس خبری از سفر خود به ایران در آینده نزدیک اطلاع داد و گفت که به زودی با مقامات کشورمان گفت وگو و برای این سفر، برنامه ریزی خواهد نمود، گروسی همچنین در این کنفرانس ایران را اولویتی برای آژانس دانست.

او همچنین اعلام نمود که موضعی منصفانه، اما محکم در قبال مسأله توسعه هسته ای، از جمله در خصوص ایران اتخاذ خواهد نمود و به دنبال این است تا روابط تهران با آژانس را به صورت سازنده توسعه دهد، اما با توجه به سابقه مدیران قبلی این سازمان در قبال پرونده های مشابه و به طور کلی ایران، بسیاری از تحلیلگران بر این باور هستند که احتمال می رود او هم سیاست های سلف خود را درپیش بگیرد.

کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزدسازمان های بین المللی هم روز گذشته در نشست ویژه انتصاب مدیرکل جدید آژانس، گفت که استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای نباید منوط به پیش شرط خودسرانه و غیرموجه از سوی دیگر کشور ها باشد.

نماینده دائم کشورمان در ادامه با تاکید بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای جمهوری اسلامی ایران یکی از سازمان های بسیار مهم تلقی می گردد، توضیح داد که ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، با فعالیت ها و برنامه های هسته ای قابل ملاحظه، همیشه به آژانس و نقش شاخص آن در ظرفیت سازی مبتنی بر احتیاج ها و اولویت های خود توجه داشته است، به همین دلیل غریب آبادی، معتقدست که استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای نباید به واسطه اقدامات قهری غیرقانونی و یکجانبه با مانع روبرو گردد.

این دیپلمات کشورمان با اشاره به اینکه نظارت و راستی آزمایی در ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت، اکنون جزء ماموریت های اصلی آژانس واقع شده است، تاکید نمود که ایران شریک مهم آژانس به شمار می رود که صرفا در امسال تا نوامبر 2019، بیش از 688 بازرسی معادل 1376 نفر روز بازرسی در آن اجرا شده، بنابراین حفظ روابط کاری سازنده بین ایران و آژانس حائز اهمیت است و معتقدیم چنین امری باید در یک رویه مستقل، حرفه ای و بیطرفانه انجام گردد.

مدیرکل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی کیست؟

این دیپلمات کهنه کار که پیشتر نماینده آرژانتین در آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده، نخستین مقامی است که از منطقه آمریکای جنوبی عهده دار این سمت می گردد. او به عنوان دیپلمات آرژانتینی و نماینده این کشور در سازمان های بین المللی در امور منع گسترش سلاح های هسته ای و خلع سلاح فعالیت می کرد و به دنبال درگذشت غیرمنتظره یوکیا آمانو مدیر کل پیشین (در 31 تیر 1398)، هیئت مدیره آژانس گروسی 58 ساله را در ماه اکتبر امسال به این سمت منصوب کرد.

یوکیا آمانو از سال 2009 میلادی تا زمان مرگ راهنمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی را برعهده داشت و ششمین مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از سال 1957 میلادی تاکنون به شمار می رود.

گروسی یک دیپلمات باسابقه عرصه دیپلماسی هسته ای است که از سال 2010 تا 2013 دارای سمت های بالایی در آژانس بین المللی انرژی اتمی بود و پس از آن هم به عنوان سفیر آرژانتین در این نهاد معرفی گردید. گفته می گردد که او مدتهاست که به دنبال دستیابی به سمت مدیر کلی آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است.

قدرت های بزرگ آژانس بین المللی انرژی اتمی را به گروگان گرفتند

تحلیلگران بر این باورند که فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران یک موضوع فنی و حقوقی بوده، اما به دلیل اعمال نفوذی که کشور های غربی داشتند، عملا به موضوعی سیاسی و رسانه ای تبدیل شد، اما باید منتظر ماند و دید که مدیر کل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی، چه رویکردی در قبال برجام در پیش خواهد گرفت؟

تحلیلگران بر این باورند از سایر کشور ها هم گزارش هایی مبنی بر مجهز بودن به سلاح کشتار جمعی منتشر شده بود که به راحتی از کنار آن رد می شدند، اما از یک صبح تا بعد ازظهر آن را فیصله دادند، منتقدان می گویند اگر همین مسئله درباره جمهوری اسلامی ایران مطرح می شد، سال های زیادی طول می کشید تا آن را به بوته قراموشی بسپارند. کارشناسان معتقدند که موضع گروسی در خصوص ایران نیز بسیار به موضع ایالات متحده آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران نزدیک است، همچنین به گمان ناظران موضع مدیر کل جدید در قبال برنامه هسته ای ایران و کره شمالی احتمالا سخت تر از موضع مدیر کل پیشین (آمانو) خواهد بود.

اما باید گفت که جمهوری اسلامی ایران بارها به صراحت اعلام نموده است که در دکترین دفاعی این کشور بمب اتم وجود ندارد، همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی هم نه تنها به عنوان یک مقام سیاسی بلکه در کسوت مرجع تقلید عالی قدر عنوان نموده اند که فراوری و استفاده از سلاح اتمی حرمت شرعی دارد، همچنین بیش از 35 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی هم نشان داده که جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه انحرافی به سمت سلاح های کشتار جمعی نداشته است.

حال سوال این است که چرا از موضوع هسته ای کشورمان به عنوان بهانه سیاسی برای وارد کردن فشار بر ایران استفاده می نمایند؟ کارشناسان بر این باور هستند که قدرت های بزرگ، نفوذ بسیار گسترده ای بر آژانس دارند، اما به نظر نمی رسد در زمان ریاست گروسی بر این سازمان اتفاق عمده ای در سیاست های آنها در قبال جمهوری اسلامی ایران اتفاق بیافتد، چراکه به گمان کارشناسان امر ساختار آژانس به گونه ای است که شخصیت مدیرکل کمترین تاثیر را روی تصمیم گیری ها دارد و در نتیجه به نظر نمی رسد که از این پس شاهد تغییر محسوسی در رابطه با پرونده هسته ای کشورمان باشیم، چراکه سازمان انرژی اتمی زیر نظر قدرت های بزرگ اداره می گردد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "پرونده هسته ای ایران محکی برای مدیرکل جدید آژانس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پرونده هسته ای ایران محکی برای مدیرکل جدید آژانس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید